Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τρέχουν για να γλυτώσουν φόρους

Ο χρόνος για μεταβιβάσεις ακινήτων με λιγότερο φόρο, στις 7.634 περιοχές όπου αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες, λήγει στο τέλος του χρόνου και οι  φορολογούμενοι σπεύδουν να προλάβουν τις νέες αντικειμενικές αξίες . Μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε καθημερινή βάση, υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty περίπου 500-600 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης.

Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι από την αρχή του έτους, εν μέσω πανδημίας, οι αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές ακινήτων έχουν ξεπεράσει τις 110.000 με πάνω από 70.000 συναλλαγές να αφορούν αγοραπωλησίες ακινήτων.

Στην ΑΑΔΕ, εκτιμούν ότι από τον Οκτώβριο και μετά θα εκτοξευτούν οι γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι πριν από την εκπνοή του χρόνου θα τρέξουν να γράψουν την περιουσία τους στα παιδιά τους για να αποφύγουν την έξτρα φορολογική επιβάρυνση που θα φέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Μάλιστα η ΑΑΔΕ για να διευκολύνει τις συναλλαγές σκοπεύει μέχρι το τέλος του έτους να ανοίξει την πλατφόρμα myProperty και για την υποβολή των δηλώσεων γονικών παροχών και δωρεών.Ηλεκτρονικά έχουν ήδη υποβληθεί περισσότερες από 15.000 e-δηλώσεις φόρου μεταβίβασης με τα έσοδα για τα δημόσια ταμεία να υπερβαίνουν τα 34 εκατ. ευρώ. Από τις 29 Ιουνίου 2021, που οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, οκτώ στους δέκα συμβολαιογράφους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον μία δήλωση για αγοραπωλησία ακινήτου.

Οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης θα μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ χωρίς να απαιτείται η συνυποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Τα δικαιολογητικά, εφόσον ζητηθούν στο στάδιο του ελέγχου, τότε αποστέλλονται στην αρμόδια Εφορία είτε ταχυδρομικά, είτε ηλεκτρονικά μέσω e-mail είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία του φορολογουμένου στη ΔΟΥ.

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki